Библијски институт

Све информације о испиту Старозаветна историја

У прилогу се налазе све информације о испиту Старозаветна историја укључујући информације о предиспитним обавезама, присуству на предавањима и вежбама, тестовима и градиву за испит.

ПРЕДИСПИТНЕ ОБАВЕЗЕ: 

Неопходан услов за излазак на испит јесте испуњавање предиспитне обавезе. Од предиспитних обавеза из Старозаветна историје неопходно је урадити писмену семинарску вежбу или бранити усмену вежбу на одређену тему у оквиру часова вежби. Одрађена предиспитна обавеза носи укупно 15 бодова. Тему за писмену семинарску вежбу студент може добити путем писања мејла асистенту Ненаду Божовићу (за катихетски) на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или асистенту Данилу Михајловићу на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (погледати упутства за писање званичног мејла на следећем линку). Асистент ће у самом мејлу образложити тему, литературу и обим рада. Упутства за израду семинарског рада и цитирање могу се наћи на следећем линку, а начин цитирања овде. Семинарски рад мора да садржи заглавље: име и презиме, институцију, место и време израде превода као и дело и странице са којих се преводи. Завршени рад шаље се на мејл асистенту који проверава исти. Веродостојност рада врши се одбраном у термину консултација код асистента (средом од 10.15-11.45 у просторији 326). Одбрана се састоји у петоминутном препричавању садржаја рада и уписа освојених бодова. Максимум освојених бодова путем вежбе јесте 15. Слање и одбрана писмене вежбе се мора завршити најкасније до последњег термина консултација у текућој академској години што је у 2017/18 среда 22.05.2018. након чега се неће моћи добити тема, нити је могућа одбрана већ задате теме.

Тема за вежбу на часу добија се усменим путем током часова вежби код асистента. Као тема за семинарску вежбу добија се одређени број поглавља из Светог Писма које је неопходно детаљно ишчитати и припремити за усмену презентацију пред осталим колегама у датумима у којима асистент одреди. 

ПРИСУСТВО НА ПРЕДАВАЊИМА: 

Присуство на предавањима и вежбама је обавезно и носи укупно 15 бодова. Студент мора да похађа минимум 60% од укупног термина одржаних часова наставе и вежби што се постиже евиденцијом долазака. Уколико студент не може да долази на предавања и вежбе из здравствених разлога или због запослења, потребно је да уради још једну додатну писмену вежбу или писмени семинарски рад са дуплим бројем страница у односу на оне који су редовни на часовима. Ослобађање од наставе од стране продекана за наставу не значи аутоматски стицање бодова за присуство, него се стиче горе наведеним начином. Око добијања теме рада и осталих детаља студент треба да се јави асистентима на е-мејл. 

ТЕСТОВИ:

Студенти који редовно слушају вежбе имају могућност да стекну укупно 30 бодова путем полагања тестова. Тестова укупно у току године има два: први се одржава крајем зимског семестра у термину вежби, а други крајем летњег семестра такође у термину вежби. Термини се одређују унапред и о њима се студенти обавештавају током наставе. Тест се састоји од три питања која се раде сат и по времена. Питања на тестовима поставља асистент и тичу се градива које се ради на вежбама.  

Главна литература за тест је само Свето Писмо. Сама питања на тесту су одређене личности или  догађаји који су обрађивани на вежбама (пређено градиво се може пратити према актуелном распореду). Пример 1: питање - Агара (личност) – одговор: „Агара је робиња  Сарина, пореклом Мисирка. Помиње се у Књизи Постања. Она је родила  Авраму Исмаила...“ (итд) и препричати догађаје које се тичу Агаре (налазе се у поглављима Пост 16 и 21). Пример 2: догађај – Саулова смрт. Саул је био цар Израиља и смрт његова и његових синова описана је на крају Прве књиге Самуилове итд.... (1Сам 31 и 2Сам 1). Укратко се може рећи да треба обратити пажњу на ликове који су носиоци радње: У Пост Аврам, Исак, Јаков, Јосиф и њихове жене, синове и евентуално слуге, а избегавати споредне генеалогије (генеалогија Исмаила, Исава) итд. У Изл-Пнз Мојсије, Арон, Марија и догађаје: препелице и мана у пустињи, вода из стене, битка са Амаликом и други. У ИНав обратити пажњу на Исуса Навина, затим на освајање градова Јерихона, Гаваона итд. У Суд обратити пажњу на свау личност великих судија: Гедеон, Јефтај, Аод, Самсон... У 1Сам и 2Сам пратити причу о Саулу и Давиду. Градиво другој години почиње Књигом Исуса Навина, а завршава се закључно са Трећом књигом Макавејском.

За припрему испита препоручује се коришћење прилога из Старозаветне историје који су обрађивани на вежбама и који се могу наћи на овом линку. Прилози сажимају најважније догађаје и личности из СЗ почев од Пост 11 до самог краја. Поред прилога о садржају литературе, постоје и табеле са хронологијама царева и родослова патријараха који пружају прегледну слику и који су нарочито важни за припрему испита. Студентима се препоручује да усвоје најважније датуме старозаветне историје дате у овом документу, како би имали преглед осталих старозаветних догађаја. 

За други тест се узима само градиво које је пређено од датума првог теста до датума пред други тест. Оцена добијена на појединачним тестовима се сабира са осталима и коначан резултат испита је просечна оцена са тестова. Надокнаде тестова и поправке оцене неће бити. Једино у случају спречености из здравствених разлога са уверењем лекара о немогућности похађања теста за тај дан асистент ће испитати студента у термину консултација. Они студенти који су из неоправданих разлога пропустили један од тестова настављају даље са 15 бодова мање (или 30 уколико су пропустили оба теста). 

Студенти који нису урадили предиспитну обавезу могу изаћи на тестове, али не и на испит, односно без предиспитне обавезе не може им се уписати оцена са тестова.  

ИСПИТ:

Након положених тестова, следи испит код проф. Кубата (катихетски) и проф. Таталовића (пастирски) на којем се може стећи укупно 40 бодова (дакле, 15 вежба, 15 присуство, 30 за два теста = 60 и 40 на испиту што износи укупно 100 могућих бодова). На испиту се добијају два питања: по једно из Д. Милин, Старозаветна историја, Београд 1991 и Џ. Дрејн. Увођење у Стари Завет. Списак можете наћи на овом линку.

 

ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА У ЦЕЛОСТИ (ИНТЕГРАЛНО):

Студенти који нису били у прилици да редовно слушају предмет и да полажу тестове, испит полажу интегрално у редовним испитним роковима. Уколико је студент урадио предиспитну обавезу, она се признаје у обновљеној академској години. Испит садржи 3 питања и ради се сат и по времена. Прво питање добија се из књиге Д. Милин, Старозаветна историја, Београд 1991 и Џ. Дрејн. Увођење у Стари Завет (такође важи горе поменути списак), а друга два питања из самог Светог Писма (погледати горе опис питања из Светог Писма). 

 

Предметни наставници и сарадници