Библијски институт


 • [ВЕСТИ] Трећи међународни симпозијум о библијској егзегези (Темишвар 10-12. новембар2022)

  Поводом Међународног дана Светог писма који се обележава сваке године 13. новембра, Факултет филологије, историје и теологије при Западном универзитету у Темишвару у сарадњи са Митрополијом банатском Румунске Православне Цркве организовао је 10–12. новембра 2022. г. интернационални симпозијум посвећен егзегези или тумачењу Библије (The 3rd International Symposium on Biblical Exegesis, 2022). Симпозијум је отворио отац Никифор Танасе преневши благослов Његовог Високопреоствештенства Г. Јоана, Архиепископа темишварског и Митрополита банатског. Од стране Универзитета скуп је поздравио проректор Мадалин Буноју, продекан Вали Чеја, и отац Константин Жинга, шеф катедре за Православни департман. Организатори овог научног скупа су професори Светог Писма: свештеник Јосиф Станковић (Стари завет) и Јоан Михок (Нови завет).

  Тродневни рад одвијао се у онлајн формату и обухватао је излагања професора библистике, патрологије и класичне филологије из Румуније и света.

  Први овакав симпозијум одржан је пре две године, у време пандемије, а сваке јесени број учесника и квалитет излагања био је све већи, наводи јереј Јосиф Станковић, клирик Епархије темишварске, парох у Малом Бечкереку. Тема овогодишњег симпозијума била је „Иштите мира Јерусалиму (Пс 122,6): Молитва, благодарење и служење у време мира и рата“. Излагачи су говорили на енглеском језику, а и на румунском.

  Јереј Станковић истиче да је „врло задовољан радовима“, из два разлога, „били су на веома високом нивоу“ и „имали смо велики број пратилаца на свакој сесији“. То је заправо и један од циљева симпозијума, како каже малобечкеречки парох – „да промовишемо православље у свету“. Током три године, у раду симпозијума учествовало је око 70 излагача, а интересовање на светском нивоу је велико. Рад су пратили студенти из Румуније, Србије, Русије, Грчке, Пољске, Америке, Италије, Немачке, Босне и Херцеговине итд.

  Организатори планирају и штампање два зборника радова, на енглеском и румунском језику. „Имали смо учеснике из много православних, али и других земаља. Скуп нас је некако зближио, била је веома лепа атмосфера“ – оцењује професор Станковић.

  Међу онима који су изложили своје радове нашли су се свештеници професори са разних православних факултета из Румуније: Маријан Вилд и Алаксандру Барна (Букурешт), Илије Мелничиук и Каталин Ватаману (Јаши), Данијел Михок (Сибиу), Стелијан Тофана, Олимпију Бенеа и Стелијан Пашка-Туша (Клуж), Сорин Бора (Крајова), Адријан Мург (Арад), Еусебију Борка (Баја Маре), Михајил Милеа (Бузау). Почаствовали су научни скуп својим присуством стручњаци из Матице: Ненад Божовић (Православни богословски факултету у Београду), Бошко Ерић (Православни богословски факултет у Фочи, Република српска), Емилија Вуковић (Уметнички факултет у Београду), Александар Даниловић (Универзитет у Хајделбергу, Немачка), Ил Акад (Филозофски факултет у Београду), Љубица Јовановић (APUS, Чарлс Таун, Западна Вирџинија, САД).

  Међу страним учесницима требало би поменути: о. Каподистријас Хемерли (Фрибурски универзитет, Швајцарска), монахиња Бартоломеја Рајтел (Манастир Дионисије Трикијски и Стагонијски, Немачка), о. Јонуц Банчила (Хумболт универзитет, Берлин, Немачка), о. Силвиу Н. Бунта (Православна богословска академија Светог Владимира, Њујорк, САД), о. Драгош Ђулеа (Универзитет Конкордија, Монтреал, Канада), јеромонах Иринеј Пиковски (Сретенска богословска академија, Москва, Русија), Петрос Василијадис (Аристотелов универзитет, Солун, Грчка), о. Ентони Џамброне (Екол библик, Јерусалим, Израел), о. Наги Еделби (Универзитет Светог Јосифа, Бејрут, Либан), Кес ден Бизен и о. Рафал Зарзечни (Понтификални оријентални институт, Рим, Италија), Војичех Косек и Марек Барањак (Универзитет у Варшави, Пољска), Срећко Коралија (Универзитет Врије, Амстердам, Холандија), о. Џон Еплгејт (Универзитет у Манчестеру, Енглеска), Петер Хо (Сингапурски библијски колеџ, Република Сингапур). У раду је учествовала и монахиња Јерусалима, православна Јеврејкиња.

  „Након примљених порука из места и широм света, надамо се да је овај подухват успео. Према томе, благодаримо Свевишњем Богу за Његову помоћ у промовисању Његове Речи – Светог Писма – широм света, и молимо Га усрдно за Његову даљу подршку и помоћ.“ – у закључку ове изјаве наглашава отац Јосиф Станковић.

  Текст: Предраг Деспотовић

  Дописник часописа Наша Реч из Темишвара

 

Предметни наставници и сарадници