Библијски институт


  • [ВЕСТИ] Предавањем проф. др Предрага Драгутиновића настављен циклус Великопосних трибина у Саборном Храму у Ваљеву (25.03.2023)

    „Хришћански подвиг је увек мотивисан љубављу“, проф. др Предраг Драгутиновић

    У присуству Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија и великог броја суграђана, проф. др Предраг Драгутиновић, редовни професор на катедри за Свето Писмо Новога Завета на Православном богословском факултету БУ, одржао је у суботу (25. марта) предавање на тему: „Великопосни подвиг љубави – новозаветна перспектива“. Његовим излагањем настављене су Великопосне трибине у оквиру циклуса „Православље и млади“. Професора је најавио уредник трибина јереј Дејан Трипковић, а у музичком програму учествовала је Теодора Радовић, ученица четвртог разреда Средње музичке школе „Живорад Грбић“, која је појала српске и грчке духовне песме. Порука овог изузетног предавања је да подвиг твори наш хришћански идентитет, те да он не може да се замисли без љубави.

    Постоје разне врсте подвига, али када је у питању подвиг у православној вери, он је понајбоље оличен у Христовим речима: „Ко хоће да иде за мном нека се одрекне себе и узме крст свој и пође за мном“. Зато ове Господње речи, каже проф. Драгутиновић, треба схватити онако како су их разумели људи у свим вековима досада. „Зато је време Великог поста период када дубље промишљамо ко смо, шта смо, али и период када се сећамо жртве коју је Господ учинио за нас“, рекао је предавач, који је потом кроз две најважније Божје заповести, оличене у љубави према Богу и ближњима истакао да је управо љубав мера подвига. „Оно што остаје и што је непролазно, јесте љубав подједнака према свима… Колико смо љубави имали, то ће нас питати кад дођемо пред Бога“.

    У агонији тела и духа, о чему посебно говори Апостол Павле, укључује се подвиг као уздржавање, одрицање, као самоконтрола, самоограничавање или контрола воље, али по професоровом мишљењу, то је у циљу стицања љубави, односно у „победи љубави према другима, у односу на љубав према себи“. „Треба да се одрекнемо себе да бисмо стекли себе – то је циљ љубави“, подвукао је др Драгутиновић, истичући да је подвиг карактеристичан за све религије, али и секуларна друштва, с тим што је хришћански подвиг увек мотивисан љубављу. А циљ хришћанског живота је стицање Духа Светога или обожење.

    Након предавања уследила су питања, чијим одговорима је професор допунио своје излагање.

    Наредно предавање заказано је за Благовести (петак, 7. април) од 19 часова. Др Србољуб Убипариповић, ванредни професор на катедри за Литургику на Православном богословском факултету БУ, говориће на тему: „Богочовек Христос иде на добровољно страдање ради нашег спасења“. Добро дошли у Саборни Храм Христовог Васкрсења!

    ТЕКСТ: Марина Марић

    ИЗВОР: eparhijavaljevska.rs

  • [Предавање] Читање Светог писма у току Великог поста - протођакон др Драган Радић (14.03.2023)

    Предавање протођакона др Драгана Радића у Цркви светих Цара Константина и Јелене на тему ”Читање Светог писма у току Великог поста” можете погледати на овом линку.

  • [НАЈАВА] Предавање Прародитељски грех - тумачење Постања 3 - доц. др Ненад Божовић (09.03.2023)

  • [НАЈАВЕ] Предавање "Старозаветне личности у Канону Светог Андреја Критског" - доц. др Ненад Божовић (05.03.2023)