Библијски институт


  • [ГОСТОВАЊА] Проф. др Предраг Драгутиновић у емисији Богословље у Срба (ТВ ХРАМ 24.03.2022)

    Госстовање проф. др Драгутиновића у емисији Богословље у Срба на Телевизији Храм можете гледати на овом линку

  • [НОВА КЊИГА] Патријарх српски Порфирије: Премудрост у тајни сакривена - огледи из теологије Апостола Павла

    Патријарх српски Порфирије, Премудрост у тајни сакривена: огледи из теологије Апостола Павла, Београд: Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду 2021.

    Библијски институт Православног богословског факултета има посебну част да јавност извести о томе да је из штампе изашло значајно богословско дело, чији је аутор Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Књигу под насловом Премудрост у тајни сакривена чине истраживања теолошке мисли Светог aпостола Павла које је аутор током дугог низа година спроводио у оквирима своје професорске, научне и наставне службе на Православном богословском факултету у Београду. У десет међусобно повезаних огледа, укупног обима од преко пет стотина страница, аутор доноси систематску анализу кључних тема новозаветне теологије у домену Павлових посланица – то су: Апостол Павле, богослов Цркве, затим теологија, христологија, пневматологија, еклисиологија, Закон и Јеванђеље, антропологија, теологија Пастирских посланица, сотириологија и есхатологија aпостола Павла.

    У предговору Патријарх српски Порфирије наводи: „На страницама ове монографске студије осмелили смо се на то да се ухватимо укоштац са изазовним и нимало једноставним задатком проницања у главни део теологије Апостола многобожаца, небеске трубе, божанственог Павла. Апостол Павле по мишљењима многих важи за првог и најважнијег хришћанског теолога, при чему је и једна од најважнијих физиономија свеукупне духовне историје човечанства. Једини је из прве генерације хришћанства који је развио уобличене, иако не увек заокружене теолошке ставове, уз обиље теоријских (теолошких) и практичних (етичких) тема. То је уосталом и био разлог због којег је Црква веома рано препознала ауторитет његових посланица, називајући чак Апостола Павла првим после Једнога (Христа). Његов утицај на живот хришћана, теологије и Цркве уопште непобитан је и непроцењив. Велики део патристичке мисли умногоме прати парадигму његовог пионирског промишљања о свету и човеку, а сам Павле убројан је међу ретке људе старога света чије су речи и даље довољно снажне да са страница Светог Писма полете у сусрет савременом човеку и изазовима пред којима се налази“ (Предговор, стр. 12–13).

    Рецензенти овог значајног издања, које први пут у домаћој средини пружа јединствен, контекстуалан и систематски поглед на мисао „Апостола многобожаца, небеске трубе, божанственог Павла“ су Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј (Буловић), др Предраг Драгутиновић, др Драган Радић и др Владан Таталовић. Књига се може набавити у Патријаршијским продавницама у Београду.

    Извор: spc.rs