Библијски институт


  • [КОНФЕРЕНЦИЈЕ] У Варни одржан Девети симпозијум православних и западних новозаветника (11-17.09.2022)

    У периоду од 11. до 17. септембра 2022. у приморском граду Варни у Бугарској одржана је Девета међународна конференција западних и православних новозаветника под кровним називом „Апостолство и мисија Цркве у Новом Завету и ранохришћанским списима“. Организатор конференције био је, као и увек до сада, EELC (Eastern Europe Liaison Committee), огранак међународне научне организације новозаветника SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas). Локалну организацију преузео је Православни богословски факултет Свети Климент Охридски Универзитета у Софији, на челу са професором Светог Писма Старог Завета и деканом те високе теолошке школе др Ивајлом Најдановим. 

    Домаћин и покровитељ манифестације био је Његово Високопреосвештенство митрополит Варне и Великог Преслава г. Јован, који је у поздравној речи призвао благослов Господњи на учеснике конференције и пожелео им да буду ближи Светим Апостолима како би што боље разумели Писмо. „Апостолство је важно за свеколику Цркву, јер је она апостолска; будите ревносни и верни у свом апостолском служењу Цркви, јер ћете тиме испунити своје хришћанско призвање и послање,“ истакао је Митрополит Јован. Учесницима се затим обратио професор Новога Завета на Католичком богословском факултету Универзитета у Регенсбургу др Тобијас Никлас, новоизабрани председник организације ЕЕLC, који је подсетио на важност истраживања светописамских текстова. „Иако се савремена егзегеза изводи уз употребу сложеног научног апарата и због тога се понекад може учинити далеком у односу на динамику актуелних животних изазова, ми верујемо, и знамо, да нас пручавање Речи Божије унапређује и чини људима у правом смислу речи, способнима да на те изазове одговоримо на најбољи начин“ рекао је Никлас.

    На конференцији је учествовало више десетина професора и истраживача из више земаља и различитих конфесија. Српску традицију православне новозаветне библистике представљали су проф. др Предраг Драгутиновић, редовни професор, проф. др Владан Таталовић, ванредни професор, и монахиња Фива Савковић, студенткиња докторских студија на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Дужност новог председника EELC, које се отварањем скупа прихватио проф. др Тобијас Никлас, претходно је, више од деценије, обављао сада већ пензионисани професор Новога Завета у Јени др Карл-Вилхелм Нибур. На празник Воздвижења Часног Крста 14. септембра (по новом календару) учеснике скупа је угостило братство Цркве Успења Пресвете Богородице у Варни. 

    Радни део конференције састојао се од пленарних предавања, семинара и дискусија. Пленарна предавања су била организована на тематске блокове на тему апостолства и мисије у Еванђељима, списима Светог апостола Павла и ранохришћанској литератури, док су семинари организовани тако да се у мањим групама анализирају одабрани текстови Новога Завета који се односе на сродне теме (в. програм). Сва предавања су била научно стручна, али увек са освртом на актуелност истраживачких увида и резултата у савременој теологији и Цркви. 

    Као и досадашње конференције које организује EELC, и ова одржана у Варни, наставила је да негује конструктиван дијалог и размену искустава у погледу тема релевантних за новозаветну науку и Цркву. Одабрана тема показала се као веома инспиративна и актуелна – једнако осталим темама оваквих конференција које се од 1998. одржавају, сваке треће године, у различитим, већински православним земљама, а међу којима је такав скуп био одржан и на Православном богословском факултету у Београду 2013. године, на тему „Дух Свети у Новом Завету и Цркви“. Разговори и дискусије који су се водили, како на формалним сесијама, тако и у неформалним сусретима, показали су неопходност сусрета и размена искустава на пољу новозаветних истраживања. Заједнички је констатовано да научно проучавање Новога Завета има свој смисао само онда када његови резултати налазе пут до конкретног црквеног живота и када доприноси динамици сагледавања савремених изазова са којима се Црква суочава у савременом свету.    

    П. Д. – В. Т.