Библијски институт

[ВЕСТИ] У Пиргу Илијас одржана 32. Свеправославна конференција на тему „Јеретичка сагледавања, начини употребе и преводи Светога Писма“ (18-20.10.2022)

Након двогодишње паузе узроковане пандемијом, од 18. до 20. октобра текуће године у грчком граду Пиргос Илијас одржана је 32. Свеправославна конференција представникâ Православних Цркава и свештених митрополија Јеладске Цркве задужених за питања секташтва и парарелигија. Ове године тема скупа била је: „Јеретичка сагледавања, начини употребе и преводи Светога Писма“. Свештена митрополија Илијас на челу са Његовим Високопреосвештенством митрополитом Г. Германом је ове године по одлуци Светог Синода Цркве Грчке, под покровитељством Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Грчке г. Јеронима примила под своје окриље и угостила бројне епископе, свештенике, професоре, учитеље и црквене делатнике. Са благословом Светог Архијерејског Синода, Српску Православну Цркву на скупу је представљао доцент др Ненад Божовић.

Свечано отварање почело је свештеним чином освећења воде којим је предстојао Његово Високопреосвештенство митрополит Кидоније и Апокоронуа Г. Дамаскин (Васељенска Патријаршија), након чега је следио кратак помен у Господу уснулим члановима Светог Синода Цркве Грчке који су установили традицију поменутих сусрета. Свечаном отварању као и потоњим сесијама присуствовали су и Њихова Високопреосвештенства митрополит пирејски Г. Серафим, митрополит Птолемаиде Г. Емануил (Александрија Патријаршија), митрополит врачански Григорије (Бугарска Патријаршија) и Њихова Преосвештенства епископ сиемјатички Варсануфије (Пољска Православна Црква), епископ стратонички и Егзарх Патријаршије Јерусалимске Г. Стефан као и представници цркава из Румуније, Албаније и Кипра.

Свечано отварање садржало је и читање писма Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Грчке, Г. Јеронима којим се обратио уваженом скупу. У свом писму је поменуо да постоји велики број новостворених протестантских и парахришћанских покрета који критикују схватање Православне Цркве о улози и месту Светог Писма у њој. Зато, сматра он, свештеници и сви црквени делатници су позвани да у христоподобној бризи за народ Божији непрестано подсећају на Реч Божију и изучавају богонадахнуте текстове у славу Божију и унутар Тела Цркве. Након обраћања предстојатеља Јеладске Цркве, на пленарном заседању реч су добили представници помесних аутокефалних цркава у којима су прочитали поздравна писма својих предстојатеља и у својим излагањима дотакли се теме скупа. Конференцијским сесијама су у својству организатора председавали високопречасни протојереј Кирјакос Цурос, секретар синодске Комисије за јереси, и пречасни јереј Андреас Кацелис, шеф духовног савета Директората за основно образовање.

Након поздравних речи, уваженом скупу обратио се и доцент др Ненад Божовић кратким излагањем на тему Јахве или Јехова? - Читање Божијег имена יהוה код Јеховиних сведока (Γιαχβέ ή Ιεχωβά; - Η ανάγνωση του Ονόματος του Θεού יהוה στους Μάρτυρες του Ιεχωβά). Главни циљ текста био је да покаже погрешно читање Имена Божјег код Јеховиних сведока на основу накнадне масоретске вокализације Тетраграматона вокалима за реч Адонај, као и на основу древних извора који су забележили исправну транскрипцију на грчки.

Посебну пажњу привукло је предавање професора Новог Завета Теолошког факултета Националног и каподистријског Универзитета у Атини, др Томаса Јоанидиса, на тему „Тумачење Светог Писма по слову и Духу“. У свом излагању професор Јоанидис је навео да истина Светог Писма није у слову, као што се то углавном сматра у протестантском свету и свим учењима који су потекли из таквог схватања Библије, већ у Духу, ондосно, у тумачењу у контексту Светог Предања. Још једно у низу занимљивих предавања одржао је високопречасни протопрезвитер Константин Барис на тему: „Превод Библије у издању Јеховиних сведока - Нови Свет“ у којем је јасно указао на места у Новом Завету где су Јеховини сведоци сходно њиховом учењу о одрицању божанске природе Господа Исуса Христа намерно изменили стихове који јасно говоре о богочовечанској природи Бога Логоса и његовом односу са Оцем. Ово је утолико значајно и за српску теолошку јавност, с обзиром на то да је од 2019. изашло ревидирано издање превод Светог Писма са енглеског на српски језик у издању Јеховиних сведока са истим, намерно унесеним, променама у тексту који необавештеном читаоцу може на први поглед деловати безазлено. 

Учесници конференције су разговарали на теме из области библијске ерминевтике, пентекостних покрета и њихових тумачења, неопаганских интерпретација Светог Писма, као и опасности непознавања патристичког искуства у коментарисању надахнутих књига. Конференција је завршена доксологијом служеном 20. октобра 2022. године у храму Светог Николаја Чудотворца у Пиргосу.

ФОТО: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

 

 

Предметни наставници и сарадници