Библијски институт

[ВЕСТИ] У Берну преузет остатак Луцове библиотеке за Библијски институт ПБФ (26.09.2022)

Уочи празника Воздвижења Часног Крста, 26. септембра текуће године, у Берну је завршено преузимање личне библиотеке др Улриха Луца (1938-2019). Почивши професор Универзитета у Берну важио је за истакнутог новозаветника, аутора бројних и значајних студија, који је због изванредног доприноса библијском богословљу, а посебно због ретког залагања за унапређење библијских студија у православним богословским школама југоисточне Европе, за живота био награђен са десет почасних доктората и Буркит медаљом за библијске студије Британске академије наука.

     Улрих Луц (1938-2019)

По благослову Његове Светости АЕМ и Патријарха српског Г. Порфирија и у својству делегата Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду, конкретних активности у вези са довршетком вишегодишње процедуре преузимања Луцове библиотеке у Берну прихватио се проф. др Владан Таталовић. У односу на први део библиотеке који је за Луцовог живота Библијском институту био послат 2015. године, о његовом свечаном отварању, организација транспорта је овога пута била захтевнија. Завршна етапа преузимања прподразумевала је коначно растерећење просторија у којима су књиге биле годинама распоређене, као и ангажовање радне снаге будући да такав посао није могла обавити удовица професора Луца, госпођа Саломе, у дубокој старости такође. Благословеном иницијативом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Г. Андреја, несебичну помоћ у обављању овог задатка Институту пружила је црквена општина Светих Кирила и Методија у Берну, на челу са високопречасним протојерејем-ставрофором и архијерејским намесником Епархије аустријско-швајцарске Станком Марковићем, уз помоћ г. Милана Кострешевића, докторанда Телошког факултета у Берну и других  студената, те вољне браће, чланова православне заједнице у Берну. По завршетку паковања и утовара књига у превозна средства, госпођи Саломе Луц уручена је сликана икона Христа Спаса, Пастира Доброг, рад домаћег академског сликара и иконописца. 

По благослову Епископа Андреја, у знак захвалности Епархији аустријско-швајцарској и њеним општинама на указаној помоћи, проф. др Владан Таталовић се пригодним предавањима обратио заједницама у Берну и Цириху. Тим поводом, он је после Свете Литургије у недељу 25. септембра, у сали храма Светих Кирила и Методија у Берну, поздравио сабрану заједницу и одржао предавање на тему „Ko je ближњи мој?“ На крају предавања, професор Таталовић је високопречасном оцу Станку уручио захвалницу  „за несебичну љубав према Библијском институту, исказану пружањем свесрдне помоћи у опремању библиотеке и укупном развоју његове научноистраживачке и мисионарске делатности. Потом се, после Свете Литургије на празник Воздвижења Часног Крста, обратио заједници храма Свете Тројице у Цириху, на челу са високопречасним протојерејем Бранимиром Петковићем, одржавши предавање на тему празника и богословског значења Часног Крста. Трећи и последњи сусрет са верним народом одржан је у сали храма Успења Пресвете Богородице у Цириху, у уторак 27. септембра, увече, у оквиру којега је професор, са високопречасним протојерејем-ставрофором Ненадом Михајловићем, водио разговар са верницима, говоривши на актуелне теме духовног живота. У сва три сусрета, професор Таталовић је храмовним библиотекама даривао нова и репрезентативна издања Православног богословског факултета.

У процедури транспортовања књига за Београд, велику улогу имала је Амбасада Републике Србије у Берну, на челу са Његовом Екселенцијом г. Гораном Брадићем. Захваљујући посредовању амбасаде код Министарства спољних послова Републике Србије, преузети и у просторије амбасаде привремено смештени део Луцове библиотеке транспортован је за Београд средствима дипломатске поште. У знак захвалности Његовој Екселенцији и његовим љубазним сарадницима, у понедељак, 26. септембра, уприличена је посета амбасади. Том приликом, Његовој Екселенцији је уручено јубиларно двотомно издање Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, штампано поводом великог јубилеја осам векова аутокефалије.

У оквиру боравка у Швајцарској, професор Таталовић је посетио Теолошки факултет Универзитета у Цириху и сусрео се са истакнутим новозаветником, професором Јорг Фрејем и деканком факултета, професорком историје религије Доротеом Лидекенс.  Сусрет је протекао у размени важних информација у погледу сарадње православних и западних новозаветника, као и идеја о унапређењу рада Библијског института у Београду.

Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду посебну захвалност упутио је Његовом Преосвештенству Г. Андреју на истанчаном осећају за важност научног развоја српске теологије и несебичну предузимљивост у јединственом случају преузимања Луцове библиотеке. Највећа захвалност припада самом дародавцу, чији гест чини једну од важних круна традиције сарадње швајцарских и српских богословских школа. У тој традицији, која траје скоро 140 година, последипломским школовањем унапређено више од сто педесет српских студената. Захваљујући гесту професора Луца, ова дуга и лепа традиција може бити значајно унапређивана и у Београду, јер су у просторијама Библијског института створени нарочити услови за академски рад на проучавању Речи Божије и других битних извора у спрези са библијском и отачком књижевношћу.

 

Предметни наставници и сарадници