Библијски институт

[ПРЕДАВАЊЕ] "Чувари благодатног огња - хришћанске заједнице Свете Земље" (23.10.2019)

Чувари Благодатног огња: хришћанске заједнице Свете Земље

За већину Срба, Света земља је позната као место ходочашћа који је саставни део њихове православне вере и порекла њихове аутокефалне цркве због Св. Саве чије су посете Светој Земљи и манастиру Светог Саве Освећеног трасирале мост између Свете Земље и ,,небеске Србије“.

Поред тога,  Света Земља је дом за преко четврт милиона хришћана, од којих половина исповедају православну веру. Од хиљадама година старих палестинских хришћанских заједница у Јерусалиму, Витлејему, Назарету и другде до нових азијатских, етиопских и заједница из бивших совјетских које се појављују – хришћани су имали изванредну улогу у настављању вере у Светој Земљи која је несразмерна њиховој скромној величини.

У овом предавању прошлост, садашњост и будућност живих хришћанских заједница Свете Земље ће бити разматрана, са посебним разматрањем посвећеним Роум- заједници (арапским Палестинцима у Светој Земљи) – православним хришћанима под Јерусалимском патријаршијом, и предлогом за актуелни проблем: да ли дуготрајно наслеђе палестинских хришћана даје наду опседнутим хришћанима у местима као што је Косово и Метохија другде.

Предавач Данијел Коски је амерички држављанин из државе Минесота. Као последица више посета Србији након завршетка рата на Косову и Метохији, постао је православни хришћанин. Живео је у Витлејему у Светој Земљи од маја 2009. до маја 2019. године у селу Бајт Џала, у дому његове супруге Палестинке. Радећи за разне институције и организације у Витлејему и Јерусалиму, укључујући и Екуменски центар за теолошка проучавања Тантур, био је водич, писао је и исцрпно предавао  о присуству православних хришћана у Светој Земљи. Од 2014. године је волонтер у јерусалимској мисији Руске заграничне православне Цркве радећи на развоју Православне школе за девојке у Витанији. Тренутно борави у западној Србији. 

ВИДЕО: Снимак предавања можете погледати у прилогу са ТВ ХРАМА

 

 

Предметни наставници и сарадници