Библијски институт

[ΙΝ ΜΕΜΟRΙΑΜ] Улрих Луц (1938-2019)

Одлазак пријатеља, учитеља и добротвора: упокојио се проф. др Улрих Луц (1938 – 2019)

Важна основна искуства за мене су криза протестантског библијског принципа, губитак односа живота према теологији уопште и посебно према библијској науци, нестанак „Бога“ из нашег животног света и све веће самозапуштање Цркве у већем делу Западне Европе. Црква ми је важна. Моја ерминевтика се стално окреће око Цркве. (U. Luz, Theologische Hermeneutik des Neuen Testaments, Neukirchen-Vluyn: 2014, VI)

Проф. др Улрих Луц (Ulrich Luz) професор емеритус на Катедри за Нови завет Теолошког факултета Универзитета у Берну упокојио се у недељу 13. октобра 2019. године у 82. години живота.

Рођен је 23. фебруара 1938. године у селу Менендорф на Циришком језеру у чувеној породици Луц из које је потекла и Елизабет Луц која се за време Другог светског рата нарочито ангажовала на помоћи размене писама између чланова насилно протераних јеврејских породица. Одраставши у родном селу, Луц је 1956. године завршио Слободну циришку гимназију. Потом је студирао протестантску теологију на Универзитетима у Цириху, Гетингену и Базелу. Од 1963. до 1968. године радио је као асистент код Едуарда Швајцера (Eduard Schweizer) на Теолошком факултету Циришког универзитета. На истом факултету 1967. године одрбанивши дисертацију ”Das Geschichtsverständnis des Paulus” стекао је звање доктора теолошких наука, а затим је 1968. завршивши процес хабилитације стекао услове за универзитетску професуру. Од 1968. до 1969. служио је као свештеник Реформаторске цркве Цирих Зебах (Zürich Seebach). Животни пут одвео га је потом у Јапан где је од 1969. до 1971. био ангажован као гостујући професор на Интернационалном хришћанском универзитету Токио (International Christian University Tokyo).

Евангелистички теолошки факултет Георг Аугустовог Универзитета у Гетингену изабрао га је 1972. године за редовног професорa на Катедри за Нови завет. На овом месту остаје до 1980. године када се враћа у родну Швајцарску где је на Теолошком факултету Универзитета у Берну изабран у звање редовног професора и где остаје до пензионисања 2003. године.

Импресивно научно дело професора Луца обележиле су три главне теме: Еванђеље по Матеју, историја раног хришћанства те библијска ерминевтика. У оквиру 1968. године покренутог пројекта Евангелистичко-католичког коментара Новог завета (Evangelisch-Кatholischer Komentar zum Neuen Testament) Улриху Луцу поверено је писање тумачења Еванђеља по Матеју чији је први том (Мт 1-7) 1985. године угледао светлост дана, да би последњи, четврти био објављен 2002. године. Монографије попут Die Jesusgeschichte des Matthäus (1993) и Theologische Hermeneutik des Neuen Testaments (2014) сврставају се у капитална дела новозаветника немачког говорног подручја.

Улрих Луц наследио је Едуарда Швајцера у уредништву Евнагелистичко-католичког коментара а било му је поверено и уредништво научних часописа попут Evangelische Theologie, Judaica и New Testament Studies. Од 1997. до 1998. председавао је удружењем Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS). Био је гостујући професор на Универзитетима у Преторији, Риму, Нишиномији. Добитник је десет почасних доктората, носилац Медаље Јана Коменског Карловог Универзитета у Прагу и Буркит (Burkitt) медаље за библијске науке Британске академије хуманистичких и друштвених наука.

У историји српске теолошке мисли остаће упамћен као велики пријатељ и добротвор. По сопственој жељи ангажовао се на оснивању Библијског института при Православном богословском факултету Универзитета у Београду коме је 2015. године поклонио своју целокупну библиотеку и додатни новчани износ за куповину нових књига. Посебно ће се памтити његови напори да и друге институције у свету подрже Православни богословски факултет.

Улрих Луц био је научник и хришћанин. У свом животу и раду несумњиво је спојио свој академски и црквени идентитет. Његови ученици посебно ће памтити упутства, личне контакте, искрену хришћанску љубав коју је несебично пружао.

Вечан спомен!

 

                                                                                                                                               Милан Кострешевић

Теолошки факултет Универзитета у Берну

извор: crkva.at

 

Предметни наставници и сарадници