Библијски институт

[НАЈАВА] Предавање Библија и митови (Н. Божовић), Дом омладине 03.11.2016

[НАЈАВА] Предавање Библија и митови

Предавач: Ненад Божовић 

Модератор: Александар Даниловић 

Време: 19ч

Место: Дом омладине Београда

У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, Дом омладине Београда и Библијски институт ПБФ организују четврту по реду трибину с темом „Библија и митови“. 

Почев од открића првог одломка богате митске грађе Старог Оријента крајем 19. века, проучавање и читање текстова Старог Завета више никада није било исто. Митови који говоре о стварању света, човека, потопу и раној људској историји увелико су узбуркали јавност почетком 20. века, и поставило се питање које је и данас актуелно: ако Библија није једини текст који говори о тим темама, у којој мери је она онда веродостојна? Питање постаје још комплексније када су се откриле јасне сличности између Библије и појединих митова: прича о потопу нашла се и у Епу о Гилгамешу са Утнапиштимом као главним ликом, а у миту о Атрахазису истоимени лик је пандан Ноју (осим овог постоје и бројни други примери). 

Библијски текстови се појављују у време када су древна месопотамска и египатска цивилизација већ изнедриле монументална књижевна дела. Она су у великој мери осликавала старооријенталне представе о религији, свету и човеку и обликовала даља предања. Стога не чуди да су одређени мотиви, форме језичког израза и религијске представе заједнички за Библију и митску грађу. Питањима о постању човека, његовом првобитном стању и положају у свету бавили су се и древни народи и библијски писци. Једно од главних питања предавања јесте начин на који је библијски писац користио митску грађу, како је обликовао и реинтерпретирао, а одговор на питање предавач ће покушати да понуди кроз бројне примере у току излагања.

 

Предметни наставници и сарадници