Библијски институт


 • [ПРЕДАВАЊЕ] Апокалипса и култура Дом омладине (В. Таталовић) 05.05.2016

  [ПРЕДАВАЊЕ] Апокалипса и култура

  У четвртак 05.05.2016. у трибинској сали Дома омладине Београда одржано је предавање доц. др Владана Таталовића на тему Апокалипса и култура. Утисци са предавања и галерија налазе се у опширнијем извештају.

  У организацији београдског Дома омладине и Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, у четвртак 5. маја 2016. године одржано је друго по реду предавање из циклуса Библија и култура.

  Тема ове друге по реду трибине била је „Апокалипса и култура“. Публици се обратио др Владан Таталовић, доцент на Катедри за Свето Писмо Новог Завета на ПБФ, који је говорио о узајамном односу библијских текстова апокалиптичког жанра, пре свега из јовановске традиције и културе у најширем смислу.

  У уводном делу излагања говорило се о настанку текста Апокалипсе у оквирима културолошких образаца малоазијских простора древног Медитерана.

  Како су окупљени на овој трибини имали прилике да чују, Откривење Јованово, настало под утицајима познојудејске апокалиптичке литературе, у средини у којој су хришћани били у положају прогоњене мањине, упућено је конкретним малоазијским црквеним заједницама и најпре није потребовало тумачење у данашњем смислу. Наиме, самим адресатима овог списа биле су добро познате прилике и личности о којима се у Откривењу говори – и то из најстравичније перспективе, јер су сами били актери сурове и драматичне стварности првог и другог века хришћанске ере, и то као они којима је живот свакодневно висио о концу због вере у Васкрслога и очекивања Царства које тек треба да дође.

  Међутим, преокрет који је хришћанима донео слободу и могућност неометаног вероисповедања створио је један потпуно другачији контекст и једно окружење потпуно различито од онога у коме је настао хришћански апокалиптички спис, што је за последицу језик Откривења учинило слабо разумљивим, тајанственим и херметичним, те се указала потреба за тумачењима и тумачима, који су, с друге стране, раним хришћанима јасне слике и символе сада читали као алегорије и тајне...

  Један од основних закључака је да упечатљиве и понекад застрашујуће сцене, у којима исту стварност деле актери „овога“ и „онога“ света, прошлог, садашњег и будућег времена, уствари на оригиналан начин одговарају на темељно питање хришћанског идентитета унутар доминантног културног поретка грчко-римског света. У том креативном подухвату ранохришћанског духа, мотиви Апокалипсе су стекли довољну снагу да буду покретачи и обрнутог процеса обликовања културног имиџа познијих епоха, због чега ова књига припада културном наслеђу које превазилази хришћанске оквире. Основни „лајт мотив“ Таталовићевог инспиративног излагања било је питање: како уопште читати ову књигу и може ли она разговетно одговорити на савремена егзистенцијална питања унутар културног поретка глобалних поп-димензија?

  Модератори предавања били су Сергеј Беук из Дома омладине и вероучитељ Милинко Милићевић. Њих двојица су својим коментарима и питањима обогатили излагање младог доцента, који је одређене теме продубио онолико колико је време дозвољавало. Посебно је занимљиво било чути како се кроз историју показивало – и показује – да се хришћани у положају прогоњене мањине враћају Апокалипсису као свом надахнућу и ослонцу (што је и била једна од првобитних намена књиге), и да се то видело и на примеру источноевропских хришћанских народа, поробљених и угњетених за време Османлијског царства, као и за време неких других прогона хришћана, нпр. током апартхејда у Јужноафричкој Републици... Савремена страдања кроз која пролазе сиријски и ирачки и други блискоисточни хришћани, као и Копти у Египту и хришћани другде у Африци, односно својеврсна реконтекстуализација хришћанског присуства у антихришћански расположеном друштву реактуализује Откривење Јованово и чини да га страдајући хришћани разумеју реалистично и конкретно, а не на холивудски и – парадоксално, савременим језиком речено – „апокалиптични“ начин.

  Након садржајног предавања, питања и интересовање публике су потврдили потребу за представљањем различитих увида на пољу динамичног односа Библије и културе. Одржавање оваквих трибина и дијалог који би овакве теме могле да покрену су нешто што је потребно српском друштву – и онима који би из перспективе верујућих желели да продубе своје увиде, и онима који из перспективе критичара хришћанства куде нешто са чиме нису упознати.


 • Дом омладине, предавање Библија и култура

  [ПРЕДАВАЊЕ] Библија и култура

  У четвртак, 7. априла 2016. г. у клубу Дома омладине у Београду, у организацији Библијског института Православног богословског факултета и Дома омладине Београда, одржана је трибина на тему „Библија и култура“.

  У оквиру трибине публици су се обратили проф. др Родољуб Кубат – редовни професор Старог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и проф. др Предраг Драгутиновић – ванредни професор Новог Завета на ПБФ УБ. Модератор трибине је био вероучитељ Милинко Милићевић. Како су професори Кубат и Драгутиновић најавили, ова трибина је увод у циклус трибина које ће бити посвећене библијским темама, а које ће током ове године бити одржане у београдском Дому омладине.

  Разумевање Светог Писма је кроз историју било изазов – као што је и данас за савременог читаоца. Наиме, библијски текстови су настајали током дугог временског периода, у различитим контекстима, на различитим језицима, сакупљани су, преношени, читани и тумачени у различитим културама. Они су увек инволвирани у неку културу која их обликује и коју, с друге стране, обликују. Познавање ових културолошких контекста из прошлости показује се као неопходно за разумевање поруке библијских текстова. Савремена култура пак представља један нови контекст у коме се чита и тумачи Библија и доноси своја питања, захтеве и изазове.

  У којој мери је библијски говор о Богу детерминисан културом у којој се одвија? Могу ли Библија и култура бити саговорници или представљају данас две непомирљиве инстанце? – само су нека од питања и тема којима ће Библијски институт ПБФ приступити кроз организацију трибина на библијске теме.

   

  На следећем предавању из циклуса „Библија и култура“, које ће бити одржано 05. маја у Дому омладине, говориће др Владан Таталовић, доцент на катедри за Нови Завет на ПБФ УБ, на тему „Апокалипса и култура“.

   

  Снимак предавања можете преузети овде, а галерију погледати у оквиру албума.

 

Контакт

ПРАВОСЛАВНИ
БОГОСЛОВСКИ
ФАКУЛТЕТ


БИБЛИЈСКИ ИНСТИТУТ


Мије Ковачевића 11б
11060 Београд
Република Србија


Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Радно време