Библијски институт

[ПРЕДАВАЊЕ] Библија и култура

У четвртак, 7. априла 2016. г. у клубу Дома омладине у Београду, у организацији Библијског института Православног богословског факултета и Дома омладине Београда, одржана је трибина на тему „Библија и култура“.

У оквиру трибине публици су се обратили проф. др Родољуб Кубат – редовни професор Старог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и проф. др Предраг Драгутиновић – ванредни професор Новог Завета на ПБФ УБ. Модератор трибине је био вероучитељ Милинко Милићевић. Како су професори Кубат и Драгутиновић најавили, ова трибина је увод у циклус трибина које ће бити посвећене библијским темама, а које ће током ове године бити одржане у београдском Дому омладине.

Разумевање Светог Писма је кроз историју било изазов – као што је и данас за савременог читаоца. Наиме, библијски текстови су настајали током дугог временског периода, у различитим контекстима, на различитим језицима, сакупљани су, преношени, читани и тумачени у различитим културама. Они су увек инволвирани у неку културу која их обликује и коју, с друге стране, обликују. Познавање ових културолошких контекста из прошлости показује се као неопходно за разумевање поруке библијских текстова. Савремена култура пак представља један нови контекст у коме се чита и тумачи Библија и доноси своја питања, захтеве и изазове.

У којој мери је библијски говор о Богу детерминисан културом у којој се одвија? Могу ли Библија и култура бити саговорници или представљају данас две непомирљиве инстанце? – само су нека од питања и тема којима ће Библијски институт ПБФ приступити кроз организацију трибина на библијске теме.

 

На следећем предавању из циклуса „Библија и култура“, које ће бити одржано 05. маја у Дому омладине, говориће др Владан Таталовић, доцент на катедри за Нови Завет на ПБФ УБ, на тему „Апокалипса и култура“.

 

Снимак предавања можете преузети овде, а галерију погледати у оквиру албума.

 

Најновија издања

Каталог свих књига Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду:
katalog.binst.pbf.rs

 

Контакт

ПРАВОСЛАВНИ
БОГОСЛОВСКИ
ФАКУЛТЕТ


БИБЛИЈСКИ ИНСТИТУТ


Мије Ковачевића 11б
11060 Београд
Република Србија


Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.