Библијски институт


 • [ПРЕДАВАЊЕ] Пророчки бунт (Р. Кубат) Дом омладине 21.12.2016.

  Циклус предавања: БИБЛИЈА И КУЛТУРА

  Тема: Пророчки бунт

  Предавач: проф. др Родољуб Кубат

  Модератор: Марина Ћакић

  На овом линку можете послушати снимак целе трибине:

  https://drive.google.com/…/0Bybs9Nq5vN7LTlN1d3NmQ0V2TUE/view

  У среду, 21. децембра 2016. године, у оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, у испуњеној сали клуба Дома омладине Београда, одржана је последња овогодишња трибина на тему „Пророчки бунт“. Организатори су, као и до сада, били Дом омладине Београда и Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду уз подршку Секретаријата за културу града Београда. Разговор са редовним професором на катедри Старог Завета Православног богословског факултета Универзитета у Београду, др Родољубом Кубатом, водила је студенткиња завршне године студија ПБФ-а, Марина Ћакић.

  На почетку је објашњен сам концепт и идеја институције пророка у старозаветном опусу, узимајући у обзир дистинкцију овог појма од онога што се данас најчешће под њим може подразумевати. Након тога, професор Кубат је објаснио шта је узрок појаве пророка у историји древног Израила, те је покушао да одгонетне каснији разлог њиховог нестанка са друштвено-политичке и религијске сцене старог света. Говорећи о томе да су пророци били ти, који су покушавали да изгубљеном човеку поврате сопствено достојанство и слободу, предавач се осврнуо и на моменат изабрања пророка, те питања да ли су они сами били слободни, ако су се у потпуности предавали вољи Божијој. Даље, кроз веома сликовите примере, професор Кубат се освртао на религијске концепте идеје социјалне правде, те на клизав терен појма „гнева Божијег“, да би своје излагање завршио објашњавањем феномена изабраног народа и веома илустративног наратива о пророку Јони. Читаво предавање је одјекивало снажним моментима контекстуализације старозаветних и библијских примера, те њихове важности и актуелности за савремено друштво.

  Професор је на крају истакао да хришћани, поготово данас, следујући старозаветним пророцима, али и Светим Оцима Цркве, не могу и не смеју да ћуте пред друштвеним и социјалним неправдама, те страдањима човека, који су ових дана присутнији него икад.

  Након тога, уследила је плодна дискусија, где су посетиоци постављали своја питања на која је професор др Кубат одговарао. На тај начин је допуњен и зачињен разговр, који је, по свему судећи, био веома исцрпан и занимљив, а надасве инспиративан за све присутне. 

  Осврнувши се на веома успешну годину, важно је напоменути да је у организацији Библијског института и Дома омладине до сада организовано пет трибина („Библија и култура“, „Апокалипса и култура“, „Еванђеље и политика“, „Библија и митови“ и „Пророчки бунт“). На овим трибинама, студенти Православног богословског факултета су водили веома интересантне разговоре на интригантне, а опет, и те како савремене теме, са професорима и асистентима на катедрама Старог и Новог Завета. Из предавања у предавање, клуб Дома омладине је бивао све пунији, јер је све већи број, што студената, што младих и других заинтересованих посетилаца желео да чује на који начин та стара, а опет најутицајнија, најштампанија и најпревођенија Књига у историји човечанства може да буде у кореспонденцији са савременом културом и нашим животима у модерном свету.

  Али овде није крај. Сарадња ове две институције се овом трибином није завршила. Током наредне године нас очекује још већи број занимљивих предавања и још занимљивијих предавача из света богословске науке, који Реч Христову, следујући речима великог јеванђелисте, апостола Матеја (Мт 28,19), настоје да приближе свима који желе да је чују.

  Ово, као и сва претходна предавања, можете послушати на веб сајту Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

  Извештај: Александар Даниловић

 

Предметни наставници и сарадници