Библијски институт


  • [НАЈАВА] Предавање Библија и митови (Н. Божовић), Дом омладине 03.11.2016

    [НАЈАВА] Предавање Библија и митови

    Предавач: Ненад Божовић 

    Модератор: Александар Даниловић 

    Време: 19ч

    Место: Дом омладине Београда

    У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, Дом омладине Београда и Библијски институт ПБФ организују четврту по реду трибину с темом „Библија и митови“. 

    Почев од открића првог одломка богате митске грађе Старог Оријента крајем 19. века, проучавање и читање текстова Старог Завета више никада није било исто. Митови који говоре о стварању света, човека, потопу и раној људској историји увелико су узбуркали јавност почетком 20. века, и поставило се питање које је и данас актуелно: ако Библија није једини текст који говори о тим темама, у којој мери је она онда веродостојна? Питање постаје још комплексније када су се откриле јасне сличности између Библије и појединих митова: прича о потопу нашла се и у Епу о Гилгамешу са Утнапиштимом као главним ликом, а у миту о Атрахазису истоимени лик је пандан Ноју (осим овог постоје и бројни други примери). 

    Библијски текстови се појављују у време када су древна месопотамска и египатска цивилизација већ изнедриле монументална књижевна дела. Она су у великој мери осликавала старооријенталне представе о религији, свету и човеку и обликовала даља предања. Стога не чуди да су одређени мотиви, форме језичког израза и религијске представе заједнички за Библију и митску грађу. Питањима о постању човека, његовом првобитном стању и положају у свету бавили су се и древни народи и библијски писци. Једно од главних питања предавања јесте начин на који је библијски писац користио митску грађу, како је обликовао и реинтерпретирао, а одговор на питање предавач ће покушати да понуди кроз бројне примере у току излагања.

  • [ЕМИСИЈА] Чланови Библијског института о св. Јовану Богослову (ТВ ХРАМ 22.10.2016)

    [ЕМИСИЈА] Препоручујемо емисију телевизије Храм о светом апостолу Јовану Богослову (погледати овде). У емисији говоре професори са катедре за Нови Завет и чланови Библијског института проф. др Предраг Драгутиновић, доцент др Драган Радић и доцент др Владан Таталовић. 

  • [ЧЛАНАК] Проф. др Родољуб Кубат - Проблеми савременог богословског образовања

    [НОВО] Чланак проф. др Родољуб Кубата из часописа Православље на тему Проблеми савременог богословског образовања можете преузети овде.

  • Обавештење о полагању испита Старозаветна историја и егзегеза по старом програму 20.12.2017.

    Студенти који су слушали предмет Старозаветна историја и егзегеза по старом програму спојено (пре ступања новог програма у академској 2014/5) и који су остали на старом програму, предмет полажу као и раније спојено са предиспитним обавезама и тестом. Више информација видети овде или се обратити асс. Д. Михајловићу. Пријава испита је на студентској служби путем папирне пријаве. Студенти који су слушали предмет по старом, а који су у међувремену прешли на нови програм предмет полажу одвојено као Старозаветна историја (проф. Р. Кубат/асс. Н.Божовић) и Старозаветна егзегеза (проф. Р. Кубат/асс. Д. Михајловић) и пријављује се путем електронског индекса, а више информација овде.

    Катедра за библистику

     

  • [ПРИКАЗ] Зборник Дух Свети и Црква према Новом Завету

    [ПРИКАЗ] Представљамо приказ зборника Дух Свети и Црква према Новом Завету који је плод међународне конференције новозаветника одржане у Београду од 25-31. августа 2013. године. Приказ можете преузети овде.