Библијски институт

Све информације о испиту Увод у Стари Завет за 2017/18

У прилогу се налазе све информације о испиту Увод у Стари Завет укључујући информације о предиспитним обавезама, присуству на предавањима и вежбама, тестовима и градиву за испит.

ПРЕДИСПИТНЕ ОБАВЕЗЕ: 

Неопходан услов за излазак на испит јесте испуњавање предиспитне обавезе. Од предиспитних обавеза из Увода у Стари Завет неопходно је урадити или писмену семинарску вежбу или бранити усмену вежбу на одређену тему у оквиру часова вежби. Одрађена предиспитна обавеза носи укупно 15 бодова. Тему за писмену семинарску вежбу студент може добити путем писања мејла асистенту на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (погледати упутства за писање званичног мејла на следећем линку). Асистент ће у самом мејлу образложити тему, литературу и обим рада. Упутства за израду семинарског рада и цитирање могу се наћи на следећем линку, а начин цитирања овде. Семинарски рад мора да садржи заглавље: име и презиме, институцију, место и време израде рада као и детаљан списак литературе. Завршени рад шаље се на мејл асистенту који проверава исти. Веродостојност рада врши се одбраном у термину консултација код асистента (средом од 10.15-11.45 у просторији 326). Одбрана се састоји у петоминутном препричавању садржаја рада и уписа освојених бодова. Максимум освојених бодова путем вежбе јесте 15. Слање и одбрана писмене вежбе се мора завршити најкасније до последњег термина консултација у текућој академској години што је у 2017/18 среда 15.05.2018. након чега се неће моћи добити нити тема, нити је могућа одбрана већ задате теме. 

Тема за вежбу на часу добија се усменим путем током часова вежби код асистента. Тема за семинарску вежбу добија се одређени број поглавља из Светог Писма које је неопходно детаљно ишчитати и припремити за усмену презентацију пред осталим колегама у датумима које асистент одреди у сагласности са студентом.

ПРИСУСТВО НА ПРЕДАВАЊИМА: 

Присуство на предавањима и вежбама је обавезно и носи укупно 15 бодова. Студент мора да похађа минимум 60% од укупног термина одржаних часова наставе и вежби што се постиже евиденцијом долазака. Уколико студент не може да долази на предавања и вежбе из здравствених разлога или због запослења, потребно је да уради још једну додатну писмену вежбу или писмени семинарски рад са дуплим бројем страница у односу на оне који су редовни на часовима. Ослобађање од наставе од стране продекана за наставу не значи аутоматски стицање бодова за присуство, него се стиче горе наведеним начином. Око добијања теме рада и осталих детаља студент треба да се јави асистенту на е-мејл. 

ТЕСТОВИ:

Студенти који редовно слушају вежбе имају могућност да стекну укупно 30 бодова путем полагања тестова. Тестова укупно у току године има два: први се одржава крајем зимског семестра у термину вежби, а други крајем летњег семестра такође у термину вежби. Термини се одређују унапред и о њима се студенти обавештавају током наставе. Тест се састоји од три питања која се раде сат и по времена. Питања на тестовима поставља асистент и тичу се градива које се ради на вежбама. 

Главна литература за тест је само Свето Писмо. Сама питања на тесту су одређене личности или  догађаји који су обрађивани на вежбама (пређено градиво се може пратити према актуелном распореду). Пример 1: питање - Агара (личност) – одговор: „Агара је робиња  Сарина, пореклом Мисирка. Помиње се у Књизи Постања. Она је родила  Авраму Исмаила...“ (итд) и препричати догађаје које се тичу Агаре (налазе се у поглављима Пост 16 и 21). Пример 2: догађај – Саулова смрт. Саул је био цар Израиља и смрт његова и његових синова описана је на крају Прве књиге Самуилове итд.... (1Сам 31 и 2Сам 1). Укратко се може рећи да треба обратити пажњу на ликове који су носиоци радње: У Пост Аврам, Исак, Јаков, Јосиф и њихове жене, синове и евентуално слуге, а избегавати споредне генеалогије (генеалогија Исмаила, Исава) итд. У Изл-Пнз Мојсије, Арон, Марија и догађаје: препелице и мана у пустињи, вода из стене, битка са Амаликом и други. У ИНав обратити пажњу на Исуса Навина, затим на освајање градова Јерихона, Гаваона итд. У Суд обратити пажњу на свау личност великих судија: Гедеон, Јефтај, Аод, Самсон... У 1Сам и 2Сам пратити причу о Саулу и Давиду. Градиво се у првој години завршава са Другом књигом Самуиловом.

За други тест се узима само градиво које је пређено од датума првог теста до датума пред други тест. Оцена добијена на појединачним тестовима се сабира са осталима и коначан резултат испита је просечна оцена са тестова. Надокнаде тестова и поправке оцене неће бити. Једино у случају спречености из здравствених разлога са уверењем лекара о немогућности похађања теста за тај дан асистент ће испитати студента у термину консултација. Они студенти који су из неоправданих разлога пропустили један од тестова настављају даље са 15 бодова мање (или 30 уколико су пропустили оба теста). 

Студенти који нису урадили предиспитну обавезу могу изаћи на тестове, али не и на испит, односно без предиспитне обавезе не може им се уписати оцена са тестова. Тестови се раде на листовима А4 формата. 

Први тест ће се одржати у последњој седмици првог семестра, у среду 27.12.2017. у термину вежби за пастирски смер, а за катихетски 28. и 29.12.2017. такође у термину вежби. Други тест ће одржати крајем другог семестра, 23.05.2018. у термину вежби за пастирски смер и 24. и 25.05. за катихетски смер такође у термину вежби. 

ИСПИТ:

Након положених тестова, следи испит код проф. Радића на којем се може стећи укупно 40 бодова (дакле, 15 вежба, 15 присуство, 30 за два теста = 60 и 40 на испиту што износи укупно 100 могућих бодова). Питања код професора могу да буду наслови или поднаслови књиге која се обрађују у наставној литератури (Д. Милин, Увод у Свето Писмо Старог Завета, питање: Чврсти материјали за писање или Опсег инспирације, Канон до 5. в. итд, или М. Ердељан, Посебан увод у СЗ: Настанак Петокњижја, Књига о Рути). 

ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА У ЦЕЛОСТИ (ИНТЕГРАЛНО):

Студенти који нису били у прилици да редовно слушају предмет и да полажу тестове, испит полажу интегрално у редовним испитним роковима. Уколико је студент урадио предиспитну обавезу, она се признаје у обновљеној академској години. Испит садржи 3 питања и ради се сат и по времена. Прво питање добија се из књиге (ОПШТИ УВОД) Д. Милин, Увод у Свето писмо Старогa завета, Београд 1991, а друго питање (ПОСЕБАН УВОД) М. Ердељан, Увод у Свето писмо Старога завета. Посебни увод, Фоча 2008. Треће питање из самог Светог Писма (погледати горе опис питања из Светог Писма, дакле, градиво са вежби). 

ПОШТОВАЊЕ РОКОВА: 

Слање и одбрана писмене вежбе (сминарског рада) се мора завршити најкасније до последњег термина консултација у текућој академској години што је у 2017/18 среда 15.05.2018. након чега није могуће бранити тему, нити добити исту за израду. 

 

 

Предметни наставници и сарадници