Библијски институт

[ПРЕДАВАЊЕ] Библија и пословна етика у 21. веку (М.Радовановић) Дом омладине 12.07.2017.

У организацији Библијског института Православног богословског факултета и Дома омладине одржало се, друго по реду, предавање у оквиру циклуса "Разговори о Библији, разговори о нама". Предавање "Библија и пословна етика у 21. веку", одржао је проф. др Милан Радовановић (Академија уметности у Београду) 12. јула у Клубу Дома Омладине.

У оквиру предавања „Библија и пословна етика у 21. веку“, показало се не само да су основни принципи успешности савремене пословне етике засновани на библијској традицији, већ и да ће Библија имати све већи утицај на развој пословних односа и положај запослених у временима која долазе. Библија је неисцрпна духовна ризница у којој је могуће пронаћи велики број веома корисних, практичних и ефикасних пословних савета, који су проверавани вековима кроз многе генерације и историјске епохе. Протестантска теологија и јеврејска традиција учинили су да Библија има незаменљив утицај како на настанак и развој капитализма, тако и на профилисање пословне етике у оквиру савремене западне цивилизације. Посебно осврта био је на једну од најважнијих библијских тема, а то је неизбежно питање дубљих разлога човековог постојања.

Ако савременом човеку, који велики део свог времена проводи на послу, није пружена могућност да у оквиру своје професије складно развија телесне, душевне и духовне аспекте свога бића, он губи свој лични идентитет и људско достојанство. Дух Библије данас посебно добија на важности јер је присутна тенденција да се питање повезивања пословних обавеза са унутрашњим смислом живота имплементира не само на менаџмент предузећа и компанија, него и на све запослене раднике. На тај начин хришћанско духовно наслеђе има могућност да активно учествује у стварању једног продуховљенијег и хуманијег света, у коме ће радно место бити не само услов остваривања голе физичке егзистенције, него и прилика за праведан и целовит духовни развој човека и друштва. 

Снимак предавања можете преузети овде, а галерију погледати у наставку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предметни наставници и сарадници