Библијски институт

[ПРЕДАВАЊЕ] Библија и митови (Н. Божовић) - Дом омладине 03.11.2016

[ПРЕДАВАЊЕ] Библија и митови

У четвртак, 3. новембра 2016. године, у оквиру циклуса предавања „Библија и Култура“, у препуној сали клуба Дома омладине, одржана је још једна, четврта по реду трибина са темом „Библија и митови“. Организатори су, као и до сада, били Дом омладине Београда и Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду уз подршку Секретаријата за културу града Београда. Разговор је модерирао студент мастер студија ПБФ, Александар Даниловић. 

Почев од открића првог одломка богате митске грађе Старог Оријента крајем 19. века, проучавање и читање текстова Старог Завета више никада није било исто. Митови који говоре о стварању света, човека, потопу и раној људској историји увелико су узбуркали јавност почетком 20. века.

Асистент на катедри за Свето писмо Старог Завета, Ненад Божовић, покушао је да одговори на интригантно питање у коликој је мери Библија веродостојна, будући да се у самим библијским текстовима може пронаћи веома много старооријенталних митских мотива, попут оних у Епу о Гилгамешу, миту о Атрахазису или вавилонском епу Енума Елиш. 

Библијски текстови се појављују у време када су древна месопотамска и египатска цивилизација већ изнедриле монументална књижевна дела. Она су у великој мери осликавала старооријенталне представе о религији, свету и човеку и обликовала даља предања. Стога не чуди да су одређени мотиви, форме језичког израза и религијске представе заједнички за Библију и митску грађу. Питањима о постању човека, његовом првобитном стању и положају у свету бавили су се и древни народи и библијски писци. Једно од главних питања које се поставило на предавању јесте однос старозаветних и старооријенталних текстова, те начин на који је библијски писац користио митску грађу, како ју је обликовао и реинтерпретирао, а одговор на питање предавач је покушао да понуди кроз бројне примере у току излагања. Асистент Ненад Божовић је однос Библије и митова илустровао кроз поређења библијске праисторије тј. прича о стварању света и човека, првом греху, Каину и Авељу, потопу и Вавилонској кули са њима сличним митским текстовима Старог Оријента. 

Након богатог излагања, уследио је велики број питања из публике, те више него интересантан разговор.

Предавање можете преузети овде, а галерију погледати испод. 

 

Предметни наставници и сарадници