Библијски институт


 • [ПРЕДАВАЊЕ] Еванђеље и политика Дом омладине (П. Драгутиновић) 06.10.2016.

  [ПРЕДАВАЊЕ] Предавање на тему Еванђеље и политика проф. др Предрага Драгутиновића одржано у Дому омладине Београда 06.10.2016. можете преузети овде, а галерију можете погледати у опширнијем прилогу.  

  У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, Дом омладине Београд и Библијски институт ПБФ организована је трећа по реду трибина с темом „Еванђеље и политика“.

  Човек је одувек живео у некој врсти заједништва које је стварало сопствено уређење а које ће са појавом градова добити своје пуно одређење као политика. Живот града и друштва јесте живот једне заједнице и односа који владају у њој. На који начин је Еванђеље изменило себе и заједнице с којима се сусретало, јесту питања историје учинка идеје која је у њему прокламована.

  Сусрет еванђеља са политиком једног друштва је изазов како за политички систем доба тако и за само Еванђеље. Као вест о догађају Христа оно изнова тражи промишљање како појединац треба да се постави у односу на тренутну политичку и самим тим друштвену ситуацију. Да ли Еванђеље доноси мир или раздор у друштво јесте тема која је изазовна. Деловање појединца, као следбеника Еванђеља, унутар једног политичког система и друштва уопште, је оно што указује да он треба једно друштво да усавршава пазећи на другост и другачијост, увек на уму имајући закон љубави.

  Еванђеље као радосна вест некада бива и политички програм појединца или групе. Управо у односу на то какаво је разумевање догађаја Христа унутар једног друштва, јединство у различитости биће право богатство истог.

 

Предметни наставници и сарадници