Библијски институт


  • [АКЦИЈЕ] Чишћење савске обале (17.04.2019)

    У среду 17. априла текуће године, одржана је акција чишћења савске обале испод Бранковог моста у циљу очувања животне средине. У акцији је учествовало 13 студената Богословског факултета и овом приликом сакупљено је између 30-40 џакова смећа које су затим радници Градске чистоће одвезли на за то предвиђено место. 

    Мотивација за одржавање акције потекла је са часова наставе. Једна од обрађиваних тема, првенствено код професора Родољуба Кубата, а затим и асистента Данила Михајловића, у оквиру предмета Старозаветна теологија, била је "Савременост Старог Завета". Наш задатак је био да разговарамо о актуализацији библијског текста и томе, шта нам Свето Писмо говори о данашњим егзистенцијалним проблемима човека, да ли нам нуди одређена решења, савете? Сигурно је да светописамски текст учествује и има тежину у свакој историјској епохи, па тако има своју тежину и данас, показујући се увек као непресушни нектар саветодавне мудрости.

    На вежбама смо се позабавили питањем пренасељености планете Земље, а тиме и проблемом ресурса и загађености животне средине, што је, сви би се сложили, егзистенцијални проблем човека. Због чега човек безгранично уништава оно што му је Бог дао на корист и чување? Највеће компаније, које неуморно уништавају земаљске ресурсе, на питања хришћана зашто то раде, своје поступке оправдавају овим речима Светог Писма: "И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што се миче по земљи". Да ли Господ жели од нас да будемо такви господари, да уништавамо оно што нам је даровано на корист и чување? Не, Господ жели да поштујемо оно што смо добили као благослов а без чега не би могли ни да опстанемо. 

    Природа је средство за приближавање Богу као њеном Творцу, сетимо се 103. псалма и величанствености свега створеног. Као што сам напоменуо, природа је благослов, а благослов се чува. Због тога смо решили да нешто предузмемо по питању наше околине, те смо се добровољно сакупили и очистили једну локацију. Овим позивамо све студенте и друге људе добре воље да подрже наше наредне активности. 

    студент IV године ПБФ, С.аша Коруновић

     

  • [РЕЗУЛТАТИ] Испит из Старозаветне егзегезе и Старозаветне теологије (априлски испитни рок)

    2018/2019 АПРИЛСКИ рок  
    Старозаветна егзегеза   
       
    Презиме и име              ОЦЕНА
    ВИЛЕНИЦА ЂОРЂЕ 6
    АЛЕКСА ГРУЈИЧИЋ 8
    АНДРИЈА ЖИВКОВИЋ 10
    АЛЕКСАНДАР МИЛИЋ 5
    НЕБОЈША ЛАЗИЋ 12/079 5
    НЕМАЊА ЈОВАНОВИЋ 10
    СТЕФАН ЛУКИЋ 9
    НИКОЛА РАЛЕВИЋ 10
    НИКОЛА ВИЛОТИЋ 6
    САША КОРУНОВИЋ 8
    БОЈАН КОШУТИЋ 5

     

    2018/2019 АПРИЛСКИ рок  
    Старозаветна теологија  
       
    Презиме и име            ОЦЕНА
    ГВОЗДЕН НЕНАДОВИЋ 10
    МИЛЕНКО ВАСИЋ 9
    НИКОЛА ВУЈОВИЋ 7
    МАРКО ПАВЛОВИЋ 9
    МИЛУТИН ЛЕКИЋ 10
    ДЕЈАН ВУЈАСИНОВИЋ 5
    МИЛИЦА МАРИНКОВИЋ 8
    ЛАЗАР ИЛИЋ да се јави асистенту
    ФИЛИП НИКОЛИЋ да се јави асистенту