Библијски институт


 • [НАЈАВА] Предавање Пророчки бунт (Р. Кубат), Дом омладине 21.12.2016.

  [НАЈАВЕ] Циклус предавања: БИБЛИЈА И КУЛТУРА

  Тема: Пророчки бунт

  Предавач: проф. др Родољуб Кубат

  Место: Клуб Дома омладине Београда

  Време: среда 21.12. у 19ч

  У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“ Дом Омладине Београд и Библијски институт ПБф организују пету по реду трибину на тему „Пророчки бунт“.

  Наступајући првенствено као „чувари“ вере у библијског Бога, старозаветни пророци су деловали као друштвени активисти. Сви антички политички и социјални концепти били су у основи религијски и то је пророке истицало у први план као критичаре друштвеног уређења. Адекватно испољавање вере у Бога подразумевало је егалитарност друштва будући да је библијски Бог изабрао робове и са њима као народом склопио Савез. Када се Израил, после освајања Ханана и формирања државе, на плану државног уређења саобразио околним државама, дошло је до класних подела и до извитоперeња библијских идеала. Сходно томе појављује се и религијски синкретизам који је оправдавао стицање материјалних добара и израбљивање другог. У том контексту, пророци попут Илије, Амоса, Осије и др, наступају јавно изобличавајући цареве, свештенике и народ. Позивају их на поштовање уредаба Савеза. Савез са Богом залазио је у све аспекте свакодневног живота, поготово у међуљудске односе. Непоштовање човека и његове слободе, уврштавање у експлоаторски систем, у основи је значило раскидање Савеза са Богом. Пророчка религиозност, аутентични јахвеизам коју су исповедали, у оваквим случајевима, значио је бунт против система. Означени као непожељни, често су били протеривани и животно угрожени. 

  На који начин су пророци утицали на друштво, да ли је религијски синкретизам као верски концепт у Израилу био одржив, који је разлог постојања теологије страха и бруталног описа у пророчким књигама и да ли и на који начин старозаветне пророке можемо схватити као наше праобразе и парадигме? На ова и на друга питања можете сазнати одговор ако нам се придружите 21. децембра у Дому Омладине. Чекамо вас!