Библијски институт

[ВЕСТИ] Извештај са студијског путовања „Траговима апостола Павла – Северна Грчка“ (01-05.11.2023)

Са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Библијски институт Православног богословског факултета Универзитета у Београду организовао је тродневно студијско путовање „Траговима апостола Павла – Северна Грчка“. За организацију побринули су се професори и доценти групе за библијско богословље, а студенте су на само путовање повели професор др Предраг Драгутиновић и доценти др Ненад Божовић и др Данило Михајловић. Организацији путовања је неизмерно помогла поклоничка агенција Српске Православне Цркве Доброчинство. Студијско путовање имало је за циљ да студенте упозна са местима и локалитетима на којима је апостол Павле боравио и проповедао за време свог боравка у Македонији и тако им пружи дубље  разумевање мисионарског дела апостола Павла и његовог другог мисионарског путовања. Студенти су у том циљу посетили неке од најважнијих мисионарских станица другог мисионарског путовања апостола Павла, Филипе  (Дап 16, 12), Солун (17, 1) и Верију (17, 13).

Студијско путовање започело је 2. 11. 2023. посетом Теолошком факултету универзитета у Солуну где су професори на српском језику пожелели срдачну добродошлицу професорима и студентима Православног богословског факултета, нагласивши дубоке одосе и братску љубав који постоје између наших народа и цркава. 

Свети апостол Павле је своју проповед у Солуну започео у синагоги и у њој је три суботња дана расправљао са Јудејцима о Писму, доказујући да је управо Исус Христос који је требао да страда и васкрсне из мртвих (Дап 17, 1-4). За то време апостол је одседао у кући извесног Јасона, кога су Јудејци из суревњивости извели на градски трг пред политархе (градске старешине) са оптужбама за нарушавање царског ауторитета проповедањем да је Исус цар, а не ћесар.  Студенти су 2. 11. посетли стару Агору – древни трг на коме је Јасону суђено и на коме се он оправдао. Видећемо да су се  на овом студијском путовању студенти  сусретали са местима о којима су читали у Делима апостолским, што је несумњиво оставило дубок утисак на њих и тиме продубило њихово разумевање  текста, а све то је, на веома исцрпан и темељан начин, студентима представио водич путовања Александар Тасић.

Другог дана путовања, 3. 11. студенти су обишли Филипе, место прве хришћанске Цркве на тлу Европе. У оквиру посете Филипима обиђено је богато археолошко налазиште, након чега су студенти посетили реку на којој је, по предању, крштена Света Лидија. Наиме, у Троади се апостолу Павлу у сну јавља човек Македонац који га моли да дође у Македонију, те он преко Самотраке прелази на европско тло. Стигавши у Филипе и проповедавши ту неколико дана, апостол Павле, у дан суботњи, крсти на оближњој реци, једну богобојажљиву жену по имену Лидија, којој је Господ отворио срце да разуме његове речи (Дап 16, 8-15). На реци за коју се верује да представља место крштења Свете Лидије, подигнута је велелепна крстиниоца украшена фрескама и мозаицима, у којој је Митрополит Филипа, Неаполија и Тасоса г. Стефан угостио студенте Православног богословског факултета и одржао кратко предавања о значају ових догађаја и историји саме крстионице. Студенти су у Филипима такође посетили археолошко налазиште на коме се налазе остаци трга на коме је апостолу Павлу суђено због изгоњења демона из жене погађачице, као и остаци тамнице у којој је он био заточен (Дап 16, 16-40).

Трећи дан студијског путовања студенте је одвео у Верију. Апостол Павле је у Верији своју проповед, по свом обичају, започео у синагоги (Дап 17, 10-14), а наши студенти су обишли место са кога се верује да је он проповедао ван синагоге. На овом месту налазе се плоче на којима је, по предању, Свети апостол Павле стајао приликом проповеди. Говорница апостола Павла украшена је спомеником самог апостола, као и мозаиком проповеди и истраживања писма из Дап 17, 11. Историјат и важност ове говорнице апостола Павла студентима је објаснила професорка Универзитета у Солуну Гликерија Хадзули. Након обиласка старе јеврејске четврти и Старе Митрополије наше студенте је угостио Митрополит Китруса, Катерине и Платамона г. Георгије.

Четврти и последњи дан студијског путовања започео је архијерејском Литургијом у цркви Светог Димитрија у Солуну, коју је уз, саслуживање пароха цркве Светог Марка оца Владимира Пекића, служио Митрополит Тесалије и Фанариоферсале г. Тимотеј. Након литургије студенти су посетили српско војничко гробље на Зејтилнику. Након посете Зејтилнику студенте Православног богословског факултета Универзитета у Београду у Скопљу су угостили декан Православног богословског факултета у Скопљу проф. др Дејан Борисов и доц. др Дарко Анев.

Студијско путовање протекло је у радној атмосфери и братском духу. Студенти су имали прилику да посете локалитете на којима је боравио Свети апостол Павле и на којима је настајала сама Црква, те су могли искусити ванвременску реалност Цркве Христове, али и доћи до дубљег разумевања конкретних догађаја и текстова везаних за њене најраније дане. Поред овога наши студенти су у Грчкој, на сваком кораку, веома срдачно и топло дочекивани, због чега они осећају велику захвалност према својим домаћинима и надају се да ће моћи да их у будућности на исти начин угосте.

Текст: докторанд Ненад Филиповић

Параклис Теолошког факултета Аристотеловог универзитета у Солуну

Црква Светог Терапонта, Солун

Бела кула, Солун

Антички локалитет - древни Солун

Антички локалитет Филипи

Црква Свете Лидије

Место крштења свете Лидије

Место проповеди светог апостола Павла у Верији

Пријем код Његовог Преосвештенства, епископа Китруса, Катерине и Платамона Г. Георгија

Српско војничко гробље Зејтинлик, Солун

 

Предметни наставници и сарадници