Библијски институт


 • [ПРЕДАВАЊЕ] Еванђеље и политика Дом омладине (П. Драгутиновић) 06.10.2016.

  [ПРЕДАВАЊЕ] Предавање на тему Еванђеље и политика проф. др Предрага Драгутиновића одржано у Дому омладине Београда 06.10.2016. можете преузети овде, а галерију можете погледати у опширнијем прилогу.  

  У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, Дом омладине Београд и Библијски институт ПБФ организована је трећа по реду трибина с темом „Еванђеље и политика“.

  Човек је одувек живео у некој врсти заједништва које је стварало сопствено уређење а које ће са појавом градова добити своје пуно одређење као политика. Живот града и друштва јесте живот једне заједнице и односа који владају у њој. На који начин је Еванђеље изменило себе и заједнице с којима се сусретало, јесту питања историје учинка идеје која је у њему прокламована.

  Сусрет еванђеља са политиком једног друштва је изазов како за политички систем доба тако и за само Еванђеље. Као вест о догађају Христа оно изнова тражи промишљање како појединац треба да се постави у односу на тренутну политичку и самим тим друштвену ситуацију. Да ли Еванђеље доноси мир или раздор у друштво јесте тема која је изазовна. Деловање појединца, као следбеника Еванђеља, унутар једног политичког система и друштва уопште, је оно што указује да он треба једно друштво да усавршава пазећи на другост и другачијост, увек на уму имајући закон љубави.

  Еванђеље као радосна вест некада бива и политички програм појединца или групе. Управо у односу на то какаво је разумевање догађаја Христа унутар једног друштва, јединство у различитости биће право богатство истог.

 

Контакт

ПРАВОСЛАВНИ
БОГОСЛОВСКИ
ФАКУЛТЕТ


БИБЛИЈСКИ ИНСТИТУТ


Мије Ковачевића 11б
11060 Београд
Република Србија


Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.