Библијски институт


 • ПРЕДАВАЊЕ: Библија и култура

  [ПРЕДАВАЊЕ] БИБЛИЈА И КУЛТУРА

  Предавачи: проф. др Родољуб Кубат и проф. др Предраг Драгутиновић

  Место: Дом омладине Београда

  Датум: 07.04.2016. Време: 19ч

  Са задовољством  вас обавештавамо  да је ове године остварена сарадња између Дома Омладине Београд и Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду.  Дом Омладине ће бити домаћин циклуса предавања на тему Библија и култура. Овим путем вас позивамо на уводно предавање које ће одржати проф. др Родољуб Кубат и проф. др Предраг Драгутиновић. Предавање ће се одржати 07. Априла у Клубу Дома Омладине, са почетком у 19 часова.

  Библијски текстови су настајали, сакупљани су, преношени, читани и тумачени у различитим културама. Они су увек укључени у неку културу која их обликује и коју обликују.

  Познавање ових културолошких контекста из прошлости показује се неопходним за разумевање поруке библијских текстова. Савремена култура пак представља један нови контекст у коме се чита и тумачи Библија и доноси своја питања, захтеве и изазове. У којој мери је библијски говор о Богу детерминисан културом у којој се одвија? Могу ли Библија и култура бити саговорници или представљају данас две непомирљиве инстанце?