Библијски институт


 • [НАЈАВА] Предавање Пророчки бунт (Р. Кубат), Дом омладине 21.12.2016.

  [НАЈАВЕ] Циклус предавања: БИБЛИЈА И КУЛТУРА

  Тема: Пророчки бунт

  Предавач: проф. др Родољуб Кубат

  Место: Клуб Дома омладине Београда

  Време: среда 21.12. у 19ч

  У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“ Дом Омладине Београд и Библијски институт ПБф организују пету по реду трибину на тему „Пророчки бунт“.

  Наступајући првенствено као „чувари“ вере у библијског Бога, старозаветни пророци су деловали као друштвени активисти. Сви антички политички и социјални концепти били су у основи религијски и то је пророке истицало у први план као критичаре друштвеног уређења. Адекватно испољавање вере у Бога подразумевало је егалитарност друштва будући да је библијски Бог изабрао робове и са њима као народом склопио Савез. Када се Израил, после освајања Ханана и формирања државе, на плану државног уређења саобразио околним државама, дошло је до класних подела и до извитоперeња библијских идеала. Сходно томе појављује се и религијски синкретизам који је оправдавао стицање материјалних добара и израбљивање другог. У том контексту, пророци попут Илије, Амоса, Осије и др, наступају јавно изобличавајући цареве, свештенике и народ. Позивају их на поштовање уредаба Савеза. Савез са Богом залазио је у све аспекте свакодневног живота, поготово у међуљудске односе. Непоштовање човека и његове слободе, уврштавање у експлоаторски систем, у основи је значило раскидање Савеза са Богом. Пророчка религиозност, аутентични јахвеизам коју су исповедали, у оваквим случајевима, значио је бунт против система. Означени као непожељни, често су били протеривани и животно угрожени. 

  На који начин су пророци утицали на друштво, да ли је религијски синкретизам као верски концепт у Израилу био одржив, који је разлог постојања теологије страха и бруталног описа у пророчким књигама и да ли и на који начин старозаветне пророке можемо схватити као наше праобразе и парадигме? На ова и на друга питања можете сазнати одговор ако нам се придружите 21. децембра у Дому Омладине. Чекамо вас!

 

Контакт

ПРАВОСЛАВНИ
БОГОСЛОВСКИ
ФАКУЛТЕТ


БИБЛИЈСКИ ИНСТИТУТ


Мије Ковачевића 11б
11060 Београд
Република Србија


Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.