Библијски институт


 • [НАЈАВА] Предавање Библија и митови (Н. Божовић), Дом омладине 03.11.2016

  [НАЈАВА] Предавање Библија и митови

  Предавач: Ненад Божовић 

  Модератор: Александар Даниловић 

  Време: 19ч

  Место: Дом омладине Београда

  У оквиру циклуса предавања „Библија и култура“, Дом омладине Београда и Библијски институт ПБФ организују четврту по реду трибину с темом „Библија и митови“. 

  Почев од открића првог одломка богате митске грађе Старог Оријента крајем 19. века, проучавање и читање текстова Старог Завета више никада није било исто. Митови који говоре о стварању света, човека, потопу и раној људској историји увелико су узбуркали јавност почетком 20. века, и поставило се питање које је и данас актуелно: ако Библија није једини текст који говори о тим темама, у којој мери је она онда веродостојна? Питање постаје још комплексније када су се откриле јасне сличности између Библије и појединих митова: прича о потопу нашла се и у Епу о Гилгамешу са Утнапиштимом као главним ликом, а у миту о Атрахазису истоимени лик је пандан Ноју (осим овог постоје и бројни други примери). 

  Библијски текстови се појављују у време када су древна месопотамска и египатска цивилизација већ изнедриле монументална књижевна дела. Она су у великој мери осликавала старооријенталне представе о религији, свету и човеку и обликовала даља предања. Стога не чуди да су одређени мотиви, форме језичког израза и религијске представе заједнички за Библију и митску грађу. Питањима о постању човека, његовом првобитном стању и положају у свету бавили су се и древни народи и библијски писци. Једно од главних питања предавања јесте начин на који је библијски писац користио митску грађу, како је обликовао и реинтерпретирао, а одговор на питање предавач ће покушати да понуди кроз бројне примере у току излагања.

 • [ЕМИСИЈА] Чланови Библијског института о св. Јовану Богослову (ТВ ХРАМ 22.10.2016)

  [ЕМИСИЈА] Препоручујемо емисију телевизије Храм о светом апостолу Јовану Богослову (погледати овде). У емисији говоре професори са катедре за Нови Завет и чланови Библијског института проф. др Предраг Драгутиновић, доцент др Драган Радић и доцент др Владан Таталовић. 

 • [ЧЛАНАК] Проф. др Родољуб Кубат - Проблеми савременог богословског образовања

  [НОВО] Чланак проф. др Родољуб Кубата из часописа Православље на тему Проблеми савременог богословског образовања можете преузети овде.

 • Обавештење о полагању испита Старозаветна историја и егзегеза по старом програму 20.12.2017.

  Студенти који су слушали предмет Старозаветна историја и егзегеза по старом програму спојено (пре ступања новог програма у академској 2014/5) и који су остали на старом програму, предмет полажу као и раније спојено са предиспитним обавезама и тестом. Више информација видети овде или се обратити асс. Д. Михајловићу. Пријава испита је на студентској служби путем папирне пријаве. Студенти који су слушали предмет по старом, а који су у међувремену прешли на нови програм предмет полажу одвојено као Старозаветна историја (проф. Р. Кубат/асс. Н.Божовић) и Старозаветна егзегеза (проф. Р. Кубат/асс. Д. Михајловић) и пријављује се путем електронског индекса, а више информација овде.

  Катедра за библистику

   

 • [ПРИКАЗ] Зборник Дух Свети и Црква према Новом Завету

  [ПРИКАЗ] Представљамо приказ зборника Дух Свети и Црква према Новом Завету који је плод међународне конференције новозаветника одржане у Београду од 25-31. августа 2013. године. Приказ можете преузети овде.

 

Контакт

ПРАВОСЛАВНИ
БОГОСЛОВСКИ
ФАКУЛТЕТ


БИБЛИЈСКИ ИНСТИТУТ


Мије Ковачевића 11б
11060 Београд
Република Србија


Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.